Steppe lemming
Lagurus lagurus Arosopuli
Teksti: Jemina Mäntymäki 2020, Kuvat: Veera Viljanen
Yleistä
Aikuinen sopuli painaa keskimäärin 30 grammaa ja on noin 14 senttimetriä pitkä hännän kanssa. Silmät ja korvat ovat pienet, ja turkki on ruskeanharmaa mustalla selkäraidalla. Vatsa on vaalea. Sukupuolien välillä ei ole ulkonäköeroja.
Luonnossa sopulit elävät kuivilla aroilla, pensasaroilla ja metsäaroilla läntisessä Mongoliassa, Luoteis-Kiinassa sekä esimerkiksi Kazakstanissa, Ukrainassa ja Länsi-Venäjällä. Sopulit saattavat viihtyä myös pelloilla ja ulkorakennuksessa.
Arosopulit elävät maanalaisissa yhteiskunnissa. Ne ovat aktiivisia sekä yö- että päiväaikaan, mutta nousevat maan pinnalle vain lyhyiksi ajoiksi eivätkä poistu kauaksi kotitunnelistaan. Aktiivisimmillaan ne ovat aamuisin ja iltaisin. Sopulit ovat yleensä sosiaalisia ja helposti “kesytettävissä”, vaikka osaavatkin olla vikkeliä.
Lisääntyminen
Arosopulit saavuttavat sukukypsyyden 1-5 kuukauden iässä, urokset naaraita nopeammin, ja luonnossa lisääntyvät suotuisissa olosuhteissa jopa kuusi kertaa vuodessa, saaden kerralla yleensä 5-6 poikasta. Urokset eivät osallistu poikasten kasvattamiseen, vaan poikasten synnyttyä siirtyy seuraavaan naaraaseen. Naaraat ovuloivat heti poikasten synnyttyä, mikä mahdollistaa niiden tiinehtymisen heti uudelleen. Naaras vieroittaa poikaset noin 12-14 päivän ikäisinä. Naaras kaivaa (luonnossa) pesän 25-30 senttimetrin syvyyteen, joten pohjamateriaalia tulee olla runsaasti tarjolla.
Elinikä ja kommunaalisuus
Arosopuli on yleisin lemmikkinä pidettävä sopuli. Se voi elää hyvällä hoidolla jopa kaksi vuotta, mutta hoitovirheiden vuoksi elinikä on usein lyhyempi. Arosopuleja on paras pitää pienessä ryhmässä tai parina, jossa vain saman sukupuolisia eläimiä. Eläinten yhteiselämää tulee kuitenkin seurata aktiivisesti, ettei yhtäkkisiä riitaantumisia tapahdu. Sopulit ovat reviiriaggressiivisia, joten ryhmien luominen tulisi toteuttaa sopulien ollessa poikasia. Aikuisten sopulien yhdistäminen on riskialtista ja taistelut voivat päättyä huonosti.
Ruokinta
Sopulit elävät karuilla alueilla, joten heidän ruokavalionsa on hyvin yksinkertainen. Ne ovat sokeri-intolerantteja, eli ne eivät kestä ruokavaliota, jossa on liikaa sokeria, kuten hedelmiä tai marjoja. Tämän vuoksi valtaosa hamstereiden tai gerbiilien siemenseoksista eivät sovi ja vääränlainen ruokinta voi johtaa diabetekseen.
Arosopulien ruokavalion perustan tulisi muodostua laadukkaasta heinästä, yrteistä sekä laadukkaasta degu- tai chinchillapelletistä. Tuoteselostusten kanssa tulee kuitenkin tarkka ja lukea, mitä ruoat oikeasti sisältää, sillä markkinoilla on paljon eläinlajille sopimattomia tuotteita. Esimerkiksi kaikki “yleisseokset”, joiden pitäisi sopia kaikille jyrsijöille ovat puppua.
Lisäksi voidaan tarjota muita vihreitä kasviksia ja yrttejä, sekä pieniä määriä lintujen siemenseosta. Herkkuna voidaan antaa esimerkiksi linnuille tarkoitettuja hirssitankoja. Luonnossa sopulien ruokavalioon kuuluu esimerkiksi juuret, heinät, sarat ja satunnaisesti myös hyönteiset. Raikasta vettä tulee olla aina tarjolla.






Asutus
Häkki ei ole sopiva asumus sopulille, koska ne karkaavat helposti pientenkin pinnojen välistä. Lisäksi häkkiin on mahdotonta saada sopuleille riittävästi pohjamateriaalia. Pohjamateriaalia valitessa tulee huomioida että se on riittävän pehmeää, hyvä kaivautua eikä liian pölyävää. Sopulit voivat sairastua hengitystieinfektioon huonosta kuivikkeesta. Asumus tulee siivota riittävän usein.
Sopivan kokoinen terraario kolmelle sopulille on esimerkiksi 60 senttimetriä leveä. Asumuksessa tulee olla riittävä ilmanvaihto, joka voidaan varmistaa esimerkiksi verkkokatolla. Verkon silmän tulee kuitenkin olla pieni, sillä sopuli voi änkeä itsensä yllättävänkin pienistä koloista.
Terraarioon tulee laittaa runsaasti kuiviketta, jotta sopuleilla on mahdollisuus kaivautua. Luonnossa sopulien tunnelit ovat jopa 90 cm syviä! Lisäksi asumukseen voidaan laittaa heinää, olkea, paperia, pahvia, pajutunneleita ja -siltoja, mökkejä, pesiä… virikkeiksi. Mökkejä ja pesiä valitessa tulee valita sellaisia, joissa on kaksi kulkuaukkoa. Luonnossa sopuleilla on tapana hyökätä tunneleissa lajitoveriensa kimppuun ja kiusata, joten kaverilla täytyy olla pakotie tarvittaessa, jos sukset menevätkin ristiin.
Terraarioon voidaan laittaa myös riittävän iso, muovinen tai puinen juoksupyörä. Metalliset voivat olla vaarallisia ja verkkopohja ei ole hyvä eläimen tassun pohjille. On hyvä pitää tarjolla myös myrkyttömiä oksia, sillä sopulien hampaat kasvavat koko ajan ja jyrsiminen kuluttaa niitä. Mitään liian korkeita paikkoja, esimerkiksi mökkejä, ei sovi laittaa, koska sopulit ovat kömpelöitä ja saattavat loukkaantua pudotessaan.